Een aardlekschakelaar ook wel differentieelschakelaar genoemd is een automatische werkende schakelaar die de betreffende groepen spanningsloos maakt zodra er een lekstroom van een bepaalde grootte op treedt. De differentieelschakelaars bieden bescherming tegen elektrocutie. Aardlekschakelaars zijn sinds 2005 verplicht in groepenkasten van woningen die hierna een bouwvergunning hebben gekregen.
Beveiliging
De groepenkast heeft twee soorten beveiligingen: de differentieelschakelaar en de installatieautomaat. De differentieelschakelaar is bedoeld als extra veiligheid voor mensen en de installatieautomaat beschermt met name de apparatuur die erop is aangesloten. De aardlekschakelaar is dus een belangrijk onderdeel van de groepenkast als het gaat om veiligheid.
Werking van een aardlekschakelaar
Een differentieelschakelaar controleert de totale stroomsterkte via de fasedraad (bruin) of fasedraden (bruin, zwart en grijs) en de nuldraad (blauw). Als de totale stroom ongelijk is aan nul, is er sprake van lekstroom, dit kan ontstaan door een defect aan de behuizing van een apparaat. Zodra er lekstroom plaatsvindt schakelt de differentieelschakelaar de groep waar het defecte apparaat op aangesloten zit. Een aardlekschakelaar van 30 mA schakelt af tussen 15 en 30 mA.
Een aardlekschakelaar mag maximaal 4 groepen beveiligen. De aanbeveling is om alle groepen over de aardlekschakelaars te verdelen, zodat er op elke verdieping stroom beschikbaar blijft als er een aardlekschakelaar uitvalt. Dan kan er een lamp aan om na te gaan wat er aan de hand is.
Een 4-polige differentieelschakelaar is een 3-fase aardlekschakelaar. Deze differentieelschakelaar gebruik je meestal voor het beveiligen van 3-fase installatieautomaten (krachtgroepen). De 2-polige aardlekschakelaar gebruik je voor het beveiligen van 1-fase installatieautomaten. 2-polige differentieelschakelaar kunnen toegepast worden bij 1 en 3-fase groepenkasten, 4-polige differentieelschakelaars alleen in 3-fase groepenkasten.