Om te beginnen zal men moeten weten of er een 1-fase (230V) of een 3-fase (380V) groepenkast nodig is. In de meeste gevallen zal dit een 1-fase aansluiting betreffen, maar 3-fase aansluitingen komen steeds vaker voor.
Het formaat van de groepenkast is niet onbelangrijk, deze zal wel in de meterkast moeten passen, en de gewenste componenten zullen hierin moeten passen. Elke nieuwe groepenkast zal verplicht een hoofdschakelaar en twee aardlekschakelaars moeten hebben.
Het aantal gewenste groepen, afhankelijk van de grootte van het huis en het aantal aparte groepen die nodig zijn. Neem voor elk apparaat boven de 2000W (2kW) een aparte groep op, denk dan aan de wasmachine, vaatwasser, droger, magnetron, reserve groep etc. Voor een elektrische kookplaat (inductie) wordt een fornuisgroep gebruikt en geen standaard installatieautomaat.
Het aantal aardlekschakelaars zal bepaald worden door het aantal groepen dat gewenst is. Op elke aardlekschakelaar mogen maar 4 eindgroepen aangesloten worden. Ook een fornuisgroep telt als 1 eindgroep. Mocht u 13 groepen nodig hebben dan zijn er al 4 aardlekschakelaars nodig.
Extra wensen, denk hierbij aan bijvoorbeeld:
Een aardlekautomaat : een aardlekautomaat is een aardlekschakelaar en automaat in één en kan zeer handig zijn voor het aansluiten van uw buitenverlichting. Mocht er door water of vocht kortsluiting veroorzaakt worden dan zal alleen de aardlekautomaat uitvallen en dus geen andere groepen of aardlekschakelaars.
Een Beltransformator : erg handig als u een belinstallatie hebt.
Een stopcontact : handig voor een belinstallatie buiten de groepenkast of een alarminstallatie.
Een fornuisgroep ook wel kookgroep genoemd : dit is een speciale installatieautomaat waarbij er 2x een fase en 2x een nul aangesloten kan worden, dit is overigens geen krachtstroom maar 2x230V.