Categorieën

Categorieën

Categorieën

Wie mag mijn groepenkast vervangen

De groepenkast vervangen in uw nieuwe woning is een flinke klus. Een klus waar kennis van zaken voor nodig is. De groepenkast vormt immers het centrale punt in uw woning waar de stroom binnenkomt en wordt verdeeld. Hierbij mogen geen fouten worden gemaakt. Wie mag mijn groepenkast vervangen? Mag ik eigenlijk zélf een groepen kast vervangen? Ja, dat mag, maar het is veel veiliger om dit te laten doen door een Erkend Installateur.

 

Sinds 2007 is het extra opletten geblazen als u op zoek gaat naar de juiste installateur. Deze term is sinds dat jaar niet meer beschermd, zodat alleen iemand die zich Erkend Installateur mag noemen aan de eisen van de wet voldoet. Moet er in de installatie een zegel worden doorbroken, dan mag dit alleen door de Erkend Installateur worden gedaan.

 

Gaat u toch zelf aan de slag, bedenk dan dat tegenwoordig een hoofdschakelaar in elke installatie verplicht is. Ook moeten er minstens twee aardlekschakelaars worden geïnstalleerd. Daarbij mogen er achter één aardlekschakelaar maximaal 4 groepen worden geplaatst. Ook komt het steeds vaker voor dat zonnepanelen op de installatie moeten worden aangesloten. De zonnestroom dient immers veilig in uw elektriciteitssysteem te worden ingevoerd. Er zijn voor zulke aansluitingen specifieke maxima opgesteld.

 

Bent u van plan om elektrisch te gaan koken, vergeet dan niet het aansluiten van de noodzakelijke kookgroep of eventueel benodigde krachtgroep. Elektrisch koken vergt een bijzonder hoog wattage. Gewone groepen verzorgen een dergelijk hoog wattage niet. Ook graag uw tuinverlichting veilig van stroom voorzien? Plaats dan ook direct een aardlekautomaat in de groepenkast.