Categorieën

Categorieën

Categorieën

Wanneer een 3 fase groepenkast?

Wanneer een 3 fase groepenkast? Er bestaan verschillende soorten groepenkasten. Zo kunt u een één of drie fasen hebben. Uw energie maatschappij biedt u één van deze aansluitingen aan in uw huis. Wanneer u de groepenkast wilt vervangen is het van belang dat u weet wat voor soort kast u heeft, en hoeveel fasen u nodig heeft.

 

Je hebt een 3 fase groepenkast wanneer:

  • Er 3×220/230V op je kWh-meter af te lezen is.
  • Er 380/400V op je kWh-meter af te lezen is.
  • Er 4 draden uit de onderkant van je groepenkast komen.

 

3 fase groepenkasten hebben, net als 1 fase groepenkasten, 2-polige aardlekschakelaars. Plaats per 4 installatieautomaten 1 aardlekschakelaar. De hoofdschakelaar is echter anders, in een 3 fase groepenkast zit namelijk een 4-polige hoofdschakelaar. Deze hoofdschakelaar is vier modules breed. De aardlekschakelaars zijn, net als in een 1 fase groepenkast, twee modules breed. Een 4-polige hoofdschakelaar heeft vier aansluitingen, bedoeld voor 3 fasedraden en de nuldraad.

 

Je kunt het aantal fasen herkennen aan een tweetal punten. Wanneer er twee draden onderuit de groepenkast komen, dan heb je een 1 fase groepenkast. Komen er echter vier draden onderuit de groepenkast? Dan heb je geen 1 fase, maar 3 fase groepenkast.

 

Naast aan het aantal draden kun je het aantal fasen ook herkennen aan de aangegeven aansluiting bij je op de kWh-meter in de meterkast. De volgende waarden staan voor een 1 fase aansluiting: 220/230V.

 

Staat er echter 3×220/230V of 380/400V? Deze waarden geven aan dat je een 3 fase aansluiting hebt.